neljapäev, 14. mai 2009

Kristi kirjand "Eesti keele ilu ja kõla"

Kristi, 9.a
Eesti keel on ilus ja kõlav, sest sõnades puuduvad liigsed susisevad tähed. Kõla ja ilu poolest on huvitavam eesti keelt õppida ka neil, kel selle vastu huvi on.
Keel võis ilusaks saada kellegi tahtest midagi meeldejäävat inimeste jaoks valmistada. Taheti luua midagi, mis muudaks selle kuulamise kõrvale paremaks, mida oleks hea kuulata, ilma et peaks kõrvu kinni katma. Eesti keel muudab ka raamatu lugemise meeldivamaks, kui mõttes loed sõnu kokku, mis kõlavad peas nagu helisev muusika, kuid ilma lauluta.
Mina hoian eesti keelt ilusana, kui kasutan vähem või ei kasuta üldse kõrvu kriipivaid sõnu. Ja kui suhtlen rohkem eesti keeles. Hoolivuse rohkema väljapaistmise pärast huvitun eestlaste oma teoste lugemisest.
Eesti keel oleks veel kaunim ja kõlavam, kui peale minu oskaksid teisedki eesti rahvusest inimesed seda austada ning lausuksid ka välismaal mõne sõna võõramaa rahvaste juuresolekul eesti keeles, tõestamaks, et eesti keele kõla paneb inimesi tahtma aina rohkem meie keelt kuulama ja tundma õppima.
Keele rikastamiseks oleks vaja rohkem selle ala tundjaid, kes on tõeliselt huvitatud saavutama midagi meeldejäävamat ja mis võiks kaasa haarata palju inimesi keelest hoolima ja seda austama.
Ilus ja kõlav luuletus võiks haarata inimesi luuletuse endaga kaasa mõtlema. See võiks jääda hea väljenduse ja huvitava sisu poolest meelde, seda võiks aina uuesti ja uuesti lugeda ning selle võiks isegi oma lihtsuse pärast pähe õppida.
Eesti kunstnikele tasuks südamele panna, et peale ilusate piltide võiks joonistada ka eesti inimest kõlavat ja ilusat keelt rõhutamas, mis näitaks, et eesti keel ja selle kõlavus on enamatki väärt kui ainult kuulamist.

Kommentaare ei ole: